Snarvei til hovedinnholdet

Vennligst fest setebeltene

Gaute Lunder er på god på vei til å realisere barndomsdrømmen om å bli pilot.

Gaute begynte på Pilot Flight Academy sammen med en forventningsfull gjeng av unge pilotstudenter høsten 2018. Sammen har de tilbrakt mange lange kvelder på skolen.
– Så lenge jeg har vært her i Sandefjord, så har det ikke vært noen annen plass det har vært kjekkere å sitte til sent på kveld, smiler han.
– Jeg følte at for første gang på mange år, var jeg endelig der jeg alltid hadde drømt om å være.

Nye utfordringer

For Gaute som hadde jobbet noen år ble det en brå overgang til skolebenken, med mye teori på kort tid.
– Jeg oppdaget fort at det var en tung og intensiv utdanning. Men jeg stortrivdes med de nye utfordringene, sier han.

Nå har Gaute gjennomført 10 av 14 fag i ATPL (A), og bestått tilsvarende eksamener.
– Til tross for at jeg ikke hadde gått på skole på noen år, viste det seg at med nok motivasjon, så var det langt ifra umulig å gjennomføre, sier den fornøyde studenten.

Den store lidenskapen

Den 25 år gamle bergenseren har vært fascinert av fly helt siden han var liten, men hvorfor han synes det var så spennende klarer han ikke helt å sette ord på.
– Jeg husker at jeg helt fra tidlig på barneskolen hadde flysimulator og litt enkelt utstyr som jeg hadde kjøpt. Venner og familie måtte sitte på rekke og rad bak meg som passasjerer mens jeg «fløy» de av sted, smiler han, og fortsetter:
– Ettersom årene gikk, ble ikke interessen noe mindre. Heller større.

Selv om Gaute stadig kjente seg dratt mot de store passasjerflyene, så kunne han ikke mye om fly.
– Det var aldri slik at jeg kunne så veldig mye om ulike flytyper og hvordan fysikken bak alt hang sammen. Jeg kunne bare kjenne på en underlig kribling i magen når jeg skulle ut og fly eller var i nærheten av fly, sier han.

Gaute kaster et blikk ut mot rullebanen. Et passasjerfly står klart til takeoff.
– Tanken på å en dag kunne få fly noe så stort selv, det er noe skremmende med det. På en god måte, sier han.

Et steg nærmere drømmen

Ute på rullebanen skyter flyet fart og snart forsvinner det ut i horisonten. Gaute blir tankefull.
– Jeg trodde lenge at drømmen om å bli pilot ikke var oppnåelig. Jeg har alltid gjort det greit på skolen, bortsett fra det siste året på videregående som jeg syntes var ganske tungt. Trolig på grunn av manglende motivasjon, forteller han.

Etter videregående fikk Gaute jobb som stuer for SAS og Widerøe på Flesland i Bergen.
– Jeg trivdes i jobben, da den involverte arbeid med og rundt fly, som jo var den store lidenskapen. Men jeg følte hele tiden at jeg ønsket noe mer. Drømmen var jo alltid å bli pilot, ikke å jobbe med flyet på bakken.

Jobben som stuer var et steg i riktig retning, og en dag ble Gaute tipset om Pilot Flight Academy.
– Jeg gjennomførte opptaksprøven og sendte inn søknaden. Den dagen jeg fikk svar om at jeg hadde fått skoleplass, er nok en dag jeg sent vil glemme. Det var virkelig en drøm som gikk i oppfyllelse, sier han med et stort smil.

På Pilot Flight Academy får studentene tidlig føle på ansvaret ved å være Pilot in Command.

Vil oppfylle barndomsdrømmen

Studenten er forberedt på et tøft arbeidsmarked, men har troen på at gode resultater og motivasjon vil ende i fast jobb en dag.  – Det som motiverer meg mest er nok tanken på å legge ned mest mulig innsats i to intensive år, for så å kunne ha flest mulig åpne dører etter endt utdanning, sier han.

Gaute drømmer om en jobb i et norsk/skandinavisk selskap med fast base i Oslo, slik at han kan kjøpe leilighet sammen med kjæresten. Men han er både innstilt og forberedt på å måtte ta de mulighetene som byr seg for å kunne opparbeide seg timer i begynnelsen.
– Og med årene så er det jo lov til å håpe på litt flere valgmuligheter når det gjelder både flyselskap og base, sier han med glimt i øyet.

– Uansett hvor jeg ender opp, og hvem jeg skal jobbe for, så gleder jeg meg til jeg skal få oppfylle den store barndomsdrømmen. Drømmen om å få ta på meg uniform og fly min aller første flytur for et flyselskap, avslutter han.

 

Får du en kriblende følelse når du er i nærheten av store fly?
Les mer om opptak og opptaksprøve ved Pilot Flight Academy her.

Forrige
Neste