Snarvei til hovedinnholdet

Landet jobb i SAS

Etter 2 år som student og 6 måneder som flyinstruktør landet Mathias Storheil jobb i manges drømmeselskap, SAS. Som 22-åring er Mathias en av SAS sine yngste piloter.

Drømmen om å bli pilot

– Å bli pilot har vært guttedrømmen siden jeg var åtte år gammel, forteller Mathias.

Han forteller videre at prosessen mot å bli pilot var uklar i starten, og at han ikke visste helt hvor han skulle begynne før han fikk god informasjon av flyinstruktører på en yrkesmesse.

– «Opportunity is key» og det at jeg fikk en god oversikt over utdannelsen og jobbmulighetene gjorde avgjørelsen min mye enklere.

Pilot Mathias Storheil i SAS cockpit. Foto.

Valgte å bo på campus

For Mathias sin del var det viktig å bo på campus for stadig å bli påminnet om hvorfor han gikk på skolen og hva som måtte til for å bli pilot.

– Det å se instruktørene få jobb videre var en stor motivasjon til å fullføre. Samtidig var det fint å vite at arbeidsmarkedet kun blir bedre og at verden trenger mange piloter i årene fremover.

Når Mathias skal fortelle om det beste ved studiene er han ikke i tvil;

– Samholdet vi hadde i klassen var absolutt det beste. Følelsen av at du ikke går gjennom dette alene, men at vi alle er i samme båt for å oppnå samme mål.

Tips til kommende studenter

Mathias jobbet hardt som student, men sier han likevel kunne gjort en bedre jobb med forberedelser til timer og flyleksjoner.

– Det er viktig og trives å bygge glede ved hva du studerer. Ha det gøy mens du studerer! Ta dag for dag og ikke uke for uke. Bruk 100 % av fokuset ditt på å lære det du skal på gitt tid med en god koordinering av pauser og avbrekk fra studiene på kvelder og morgener. Til syvende og sist vil du sitte igjen med et pilotsertifikat og 2 gode år i minnet, forklarer Mathias.

Etter endt utdanning begynte Mathias som flyinstruktør på Pilot Flight Academy, noe han fant svært givende.

– Det å begynne som flyinstruktør var virkelig givende. Det gir en gylden mulighet til å finpusse på all lærdommen i praksis. Det bygger også på din kommanderende lederrolle og selvsikkerhet. Å jobbe som flyinstruktør er noe jeg absolutt anbefaler til både nyutdannede og erfarne piloter.

Når det gjelder å få jobb i SAS har han ingen helt konkrete råd, men noen generelle betraktninger.

– Alt går på personlighet og hvordan man passer inn i selskapets kultur. Jeg kan egentlig ikke gi noen mer spesifikke råd enn å være åpen og ærlig, og ikke minst ydmyk, smiler den nyansatte SAS-piloten.

Flyinstruktør Mathias Storheil foran treningsfly. Foto.

Utfordrende å lære opp andre

Den viktigste oppgaven som flyinstruktør er å lære opp kommende piloter til å bli så gode piloter som overhodet mulig. For Mathias var det mye god læring i å jobbe som flyinstruktør.

– Å lære bort å fly var mer utfordrende enn forventet. Over tid finner man egne teknikker som passer deg best, hvor du ser det gir gode utslag på studentens resultater. Alle mennesker er ulike og du må stadig tilpasse deg studenten på hvilke teknikker som passer han/hun best.

Hverdagen som flyinstruktør beskriver han som en fin variabel hverdag hvor man får et nært forhold til sine kollegaer. I tillegg liker han ansvaret det innebærer.

– Jeg personlig liker det faktum at man påtar seg ansvaret for studentens lærdom og sikkerhet i flyet. I tillegg til følelsen av at du er med på å forme kommende piloter, avslutter en fornøyd Mathias Storheil.

 

Har du lyst på en karriere som pilot?

Les mer om opptak her.

Forrige
Neste